Hoe gebruik je mindfulness in je workouts?

We weten allemaal hoe belangrijk het is om naar de sportschool te gaan. Is het opkomen dagen echt 80%? En zo ja, waarom komen dan zoveel mensen naar de workout, maar zijn deze niet dichter bij hun persoonlijke fitness doel gekomen? Ziet je workout er uit als dit: je kijkt op je telefoon, je stuurt berichten, je gezicht is gespannen, soms vergeet je te ademen, je gaat snel door iedere oefening om er maar vanaf te zijn, je stopt wanneer de oefening een uitdaging wordt. Als dit als jou sportschool ervaring klinkt ben je niet alleen, maar dit hindert wel de mogelijkheden om je eigen fitness doelen te halen.

Een van de belangrijkste berichten tijdens een yoga les is om mindful te blijven van je lichaam en ademen in ieder postuur. We worden geleid door wat ook op onze weg komt, wanneer we uitdagingen tegen komen. Ook al is je eerste reactie om gespannen te worden. We willen misschien stoppen, maar om ons door deze beweging heen te manoeuvreren is zeer krachtig voor de geest.

Terwijl dit waar is tijdens yoga, geloof ik dat dit waar is tijdens alle fysieke ondernemingen: gewichtheffen, het rennen van 5 kilometer, beoefenen van martial arts of wandelen in de bergen. Er liggen overal kansen om in het moment te leven en mindful te zijn zonder een yoga mat te hebben.

Wanneer ik begon te werken met cliënten, zag ik iets interessants in de gezichtsuitdrukking. Ze hadden alle intense expressies op hun gezicht voor, tijdens en nadat ze gewicht gingen heffen. Wat heeft je gezicht te maken met de rest van je lichaam? Bekijk https://www.unlp.nl – mindfulness training voor meer.

Neem bijvoorbeeld de bicep curls. Om je armen groter te krijgen, letten de meeste mensen meestal niet op het gezicht, de grip of de positie van de schouders. Meestal pakken ze te veel gewicht en gebruiken ze het lichaam als momentum om het gewicht omhoog te krijgen. Je moet nooit een deel van je lichaam trainen omwille van het andere. Om dit goed te doen, heb je volledige aandacht nodig op heel je lichaam, van top tot de bodem van je voeten, tot bovenaan je hoofd, samen met het ontspannen van je gezicht en langzaam te ademen. Zelfs wanneer de weerstand zo uitdagend wordt dat je wilt stoppen, zorg dat je jezelf verder pushed dan normaal.

Als je niet mindful aan het gewicht heffen bent, creëer je onnodige spanning in je hele lichaam en gedachten. Je maakt delen van je lichaam meer gespannen die niets met de oefening te maken hebben. Daarom verspil je energie die voor je workout gebruikt had moeten worden. De angst van de discomfort van de oefening is groter dan dat het daadwerkelijk is, wanneer je niet probeert de kalmeren.

Bij het niet goed uitvoeren van oefeningen, zul je pijn krijgen, blessures en weinig resultaat voor de moeite die je erin stopt. Aan het einde worden mensen gefrustreerd en stoppen ze omdat ze pijn hebben en geen resultaat zien.

Hoe moet je dan mindful zijn?

Mindfulness begint al voordat je gaat sporten. Om mindful te zijn, moet je eerst goed opwarmen. Je moet niet direct je workout in gaan om zwaardere gewichten te tillen. Je moet je lichaam en geest voorbereiden op wat je gaat doen. Ga langzaam de oefening in voordat je de set doet.

Probeer zonder schoenen een workout en zonder handschoentjes. Dit geeft je meer contact met de omgeving en lichaam. Wanneer je de stang kunt voelen, de gewichten en de vloer, zal je meer bewustzijn van de omgeving en kun je concentreren op wat je doet.

Het belangrijkste is om onnodige afleidingen niet in de buurt te hebben. Dat betekent niet praten en geen telefoon. Wees bewust van je acties. Praat eens met jezelf: ik ga dit doen en ik ga uitademen terwijl ik dit doe. Wanneer het moeilijk wordt geef ik niet op en doe ik minimaal nog 3 reps.

Wanneer je hier doorheen breekt, wordt je gemotiveerd om meer te doen dan voorheen. De resultaten zullen komen en je voelt je goed in je lijf.